Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäen blogi

Ennen oli paremmin?

Share |

Perjantai 24.5.2019 - Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäki


Ennen oli kaikki paremmin, sanotaan. EVAn tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 45 % suomalaisista on sitä mieltä, että ennen oltiin onnellisempia kuin nyt (25 % on vastakkaista mieltä) ja 27 % on sitä mieltä, että viiden vuoden kuluttua asiat ovat huonommin kuin nyt (23 % on vastakkaista mieltä). Edellisessä kysymyksessä ei osaa sanoa -mieltä oli 30 % ja jälkimmäisessä peräti 50 %.

Mutta oliko ennen asiat paremmin?

Testi 1.

Lähde heinäkuussa henkilöautolla kiertämään viikoksi Suomea. Kokeile laittaa autostasi ilmastointi pois päältä. Tunnin kuluttua kysy itseltäsi, oliko asiat ennen paremmin. Ilmastointilaitteet yleistyivät autoissa vuoden 1999 tienoilla, muuten.

Testi 2.

Lähde kiertomatkalle Eurooppaan. Laske maiden lukumäärä, jossa vierailet. Sen jälkeen arvioi, monessako maassa oli ennen oma valuutta. Mieti, valuutanvaihtoprosessia ja sitä, oliko asiat ennen paremmin. Euroon siirryttiin käteisvaluuttana monessa Euroopan valtiossa - Suomessa muiden mukana - vuoden 2002 alussa.

Testi 3.

Lainaa kirjastosta 30 kirjaa ja käy uusimassa ne kirjaston tiskillä 4 viikon välein. Miten teet sen nyt? Mieti oliko ennen asiat paremmin?

Testi 4.

Mieti, montako kertaa olet tänä kesänä kuullut radiosta tiedotuksen "perhe se-ja-se matkalla jossainpäin Suomea, ottakaa heti yhteys kotiin..." Mieti, useinko kuulit sen radiosta 20 vuotta sitten. Dekkarikirjailija Sue Grafton, jonka aakkoskirjat sijoittuvat 1980-luvulle, kertoo joutuneensa oikein pinnistelemään muistaakseen, että silloin ei voinut soittaa matkapuhelimeen vaan oli tavoitettava ihmiset lankapuhelimesta silloin, kun he sattuivat olemaan sen liepeillä. Oliko asiat ennen paremmin?

Testi 5.

Mieti millaiset lainanhoitokulut sinulla olisi asunnostasi 1990-luvun alun 10 vuoden maksuajalla ja 15 % korolla. Oliko asiat paremmin?

Testi 6.

Mieti montako isoisäsi sukupolven sukulaistasi kaatui sodissa. Mieti sitten, montako oman sukupolvesi sukulaistasi on kaatunut sodassa. Euroopan Unionin paras saavutus on, että emme ole joutuneet enää sotiin.

Testi 7.

Kuvittele itsesi 1700-luvun ruotusotilaan vaimoksi. Kuulet, että miehesi on kaatunut sodassa tai kuollut tauteihin jossain kaukana. Toivo, että ruodun uudella sotamiehellä ei ole vielä vaimoa ja että kelpaat hänelle vaimoksi, ennenkuin sinut heitetään lapsinesi tielle ruotutorpasta. Sillä siinä on sinun sosiaalinen turvaverkkosi. Oliko ennen asiat paremmin?

Elämme tällä hetkellä monessa suhteessa ihmisen historian parasta aikaa. Kaikki asiat eivät ole tietenkään kunnossa, käytämme pallomme resursseja kohtuuttomasti ja jotkin asiat huononevat sen sijaan, että paranisivat. Kokonaisuutena kuitenkin asiat ovat paremmin kuin koskaan.

Tulevaisuutta ei koskaan tiedä. Mutta pidetään huolta itsestämme, toisistamme ja maapallostamme niin huomennakin asiat ovat paremmin kuin tänään!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin CxO Mentor Oy:n blogissa 10.7.2013.


Avainsanat: uskomukset, ajatusvirheet, tulevaisuudenusko, tulevaisuudenpelko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini