Tuottavuusaktivisti Reino Myllymäen blogi

Tekisinkö ulkoportaat valmiista reisilankuista - katso mistä ostat

Share |

Sunnuntai 17.5.2020 - Reino Myllymäki


Kirjoitin liki yhdeksän vuotta sitten blogikirjoituksen, josta tuli kestohitti. Kävin koska tahansa tarkistamassa blogikirjoituksiemme lukijamäärät, tämä kirjoitus oli ykkönen: Rakentamismääräyskokoelmasta löytyy portaan kaava (29.6.2011). Appi - nyt jo vainaa - oli silloin pyörätuolissa ja rakensin heidän kotiinsa uudet pääportaat, joista piti tulla niin loivat, että niiden päälle asennettua ramppia pitkin saattoi työntää pyörätuolin ylös ja alas. Päädyin kaltevuuteen 1:5, joka saatiin 45 cm etenemällä ja 9 cm nousulla.

Sisäportaista löytää usein 28 cm etenemän ja 17,5 cm nousun. Kun laskee kaavalla etenemä + 2 * nousu saa molemmissa tapauksissa tulon 63 cm. Se on Rakentamismääräyskokoelman suositus sisäportaille, ulkoportailla luku voi olla 63-66 cm.

Rautakauppojen sivustoja selatessa on tullut vastaan valmiita ns. reisilankkuja, joiden askelmien mitat tuottavat aivan väärät luvut. Ne ovat siten Rakentamismääräyskokoelman vastaisia ja mikä vielä pahempaa: tuottavat portaat, joita on ikävä kävellä.

Tein nyt nettitarkistuksen:

  • Tammiston Puun reisilankkuja myy mm. Kodin Terra, Taloon.com ja Netrauta.fi. Askelman etenemä on 300 mm ja nousu 160 mm. Kaavalla tulee 62 cm, eli himpun liian vähän.
  • FXA:n reisilankkuja myy mm. K-Rauta. Askelman etenemä on 295 mm ja nousu 170 mm. Kaavalla tulee 63,5 cm, joka on ulkoportaiden suositusten mukainen.
  • Bauhausin ja Byggmaxin reisilankuissa näyttää olevan 250 mm etenemä ja 170 mm nousu. Kaavalla tulee 59 cm, joka on selvästi alempi kuin Rakentamismääräyskokoelmassa oleva 63-66 cm. Näistä tehdyt portaat ovat ikävät kävellä.

Valmiista reisilankuista voi siis hyvin tehdä ulkoportaita, kunhan jättää saksalais- ja ruotsalaisrautakauppojen tuotteet ostamatta.

Avainsanat: rakentaminen, kestopuu, ulkorakenteet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini